woensdag 24 mei 2017

Eva, de pinksterbruid


In de afgelopen jaren dat N oah de vrijeschool bezocht, maakten wij alle jaarfeesten mee. Eén van die feesten is het pinksterfeest. Vaak op de vrijdag voor het pinksterweekend was 'het dansen rond de meiboom'. 

In de week voorafgaand aan het feest wordt er door iedere klas al flink geoefend. In een gat op het schoolplein komt de meiboom te staan. Een hele lange paal, met allemaal gekleurde linten en bovenop ruimte voor een boeket bloemen. Bij de kleuters worden het oudste jongetje en meisje de pinksterbruid en bruidegom. Op de dag van het feest worden ook alle ouders uitgenodigd. Iedereen komt in het wit. Ook de kinderen dragen allemaal witte kleren en hebben een papierenbloemenkrans in het haar. Vaak worden er duiven losgelaten. Na het dansen krijgt iedereen een beschuit met aardbeien. Een prachtig feest, vol betekenis!
N oah, 2014

Het feest duurde nooit lang. Een uurtje. Vaak scheen de zon meedogenloos en zocht ik een plek in de schaduw. Nooit eerder had ik een meiboom viering meegemaakt. Die traditie is eigenlijk volledig verdwenen.
Kilian Zoll Midsummer dance at Rätvik 1852
In heel Europa is door de eeuwen heen het meifeest door de meibruid en bruidegom opgeluisterd. Bij veel voorchristelijke gebruiken ging het om een meikoningin, de reinste ziel van de gemeenschap, die vóór de meimaand met een ceremonie werd uitverkozen. In Limburg worden zij nog steeds verkozen.
In de meifeesten spelde de bevruchting tussen man en vrouw met alles wat daar omheen speelt een grote rol. De bruid is beeld voor de aarde in bruidtooi, gereed om de heilige geest te ontvangen. Zij wordt op de schouders van sterke mannen rondgedragen, de hemel tegemoet.
Uit; Schipper mag ik overvaren van Juul van der Stokke

N oah zit niet meer op de vrije school. Ze is naar het voortgezet onderwijs gegaan. Het meifeest als moeder zal ik in die hoedanigheid nooit meer mee maken. Zou dat de reden kunnen zijn dat de pop die ik aan het maken was ineens een pinksterbruid werd?

Eva, de pinksterbruid. Ze is te koop. Ze is 50 cm groot. Voor informatie kun je me mailen.

8 opmerkingen:

 1. Wat een mooie traditie. Is dat prachtige meisje op de foto Noah?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig: je dochter, de traditie en Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig: je dochter, de traditie en Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooie herinneringen en zo kun je met de bruid nog even door, leuk de haarbloemen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi en informatief verhaal.
  Maar je popje is van een grote schoonheid!
  Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, wat mis je dat dan, hé!! Heel herkenbaar Hannah! En ik mis het nog steeds, want dit soort oorspronkelijke vieringen, die zo ver verdwenen zijn in onze wereld, raken je in je ziel!

  BeantwoordenVerwijderen